Wpływ sztucznych słodzików na zaburzenia gospodarki węglowodanowej

Zapadalność na cukrzyce typu II wciąż utrzymuje się na wysokim poziomie, a ogromny wpływ na to mają czynniki środowiskowe, takie jak: złe nawyki żywieniowe i brak aktywności fizycznej. Dodatkowo coraz częściej w naszej diecie pojawiają się sztuczne substancje dodawane do produktów. Jednym z nich są sztuczne substancje słodzące. Niby mamy mniej kalorii, ale jak to […]

30/Marzec/2020, 07:24

PCOS i siemię lniane

Siemię lniane jest bogatym źródłem kilku biologicznie aktywnych związków, w tym kwasu alfa-linolenowego (ALA), lignanów i błonnika pokarmowego. Jest to jednoroczna roślina, które kwitnie na niebiesko i wytwarza małe płaskie nasiona o barwie od złotożółtej do czerwono-brązowej. Ma chrupiącą konsystencję i orzechowy smak. Nasiona lnu zawierają aż 55% kwasu ALA, 28-30% białka, 35% błonnika. ALA […]

23/Marzec/2020, 07:03

Miesięczne wyzwanie

Cześć! Motywacja to jedna z rzeczy, której czasem brakuje na diecie. Nie tylko na diecie, ale we wszystkim co planujecie zrobić, czy jest to aktywność fizyczna czy nauka języków obcych. Chciałam Wam i sobie pomóc i stworzyłam motywacyjną planszę (KLIKNIJ ABY POBRAĆ), w której możemy zaznaczać po zakończonym dniu czy udało się osiągnąć sukces czy nie. […]

22/Marzec/2020, 09:59

BERBERYNA W PCOS

Pacjentki z PCOS narażone są na zwiększone ryzyko zespołu metabolicznego, a u aż 50-70% pacjentek występuje insulinooporność (ang. insulin resistance-IR), która zwiększa ryzyko nietolerancji glukozy i rozwoju cukrzycy typu 2. Wskaźnik masy ciała i obwód talii są dodatnio skorelowane z insulinoopornością. IR i hiperinsulinemia to główne czynniki związane z hiperandrogenizmem i brakiem jajeczkowania. Leczenie pacjentek […]

18/Marzec/2020, 07:28

Tygodniowe jadłospisy na przetrwanie koronawirusa

Sytuacja jest teraz trudna i ja jestem za pozostaniem w domu, ale trudno jest żyć bez potrzebnych rzeczy i minimalne zakupy należy zrobić. Z tego powodu  przygotowałam dla Was 2 jadłospisy do pobrania KLIKNIJCIE TU 1600 kcal i 1800 kcal, abyście miały zaplanowany cały tydzień posiłków, zrobiły listę niezbędnych produktów, szły do sklepu z listą, […]

16/Marzec/2020, 11:26

Czy cynamon może okazać się przydatny w PCOS?

PCOS jest zaburzeniem endokrynologicznym, który wpływa na zdrowie psychiczne, reprodukcyjne i metaboliczne kobiet. Częstość występowania szacuje się na 6-26% na całym świecie i może zwiększać ryzyko wielu chorób m.in. otyłości, zespołu metabolicznego, cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych, raka i zaburzeń psychicznych takich jak: depresja, lęk, stres. Więcej o PCOS możecie poczytać w moim artykule. Zmiana stylu życia […]

15/Marzec/2020, 12:11

Czy warto mierzyć temperaturę ciała?

Do artykułu dołączyłam dla Was kalendarzyk, w którym możecie zapisywać codzienne pomiary temperatury i obserwować zmiany w organizmie. Najlepiej go wydrukować i systematycznie wypełniać. Dodatkowo do kalendarzyka dołączone zostały wskazówki, jak wykonywać pomiary, gdzie i w jakim celu. Znajdziecie go na końcu artykułu, po kliknięciu w obrazek 🙂 Czy ktoś jeszcze pamięta, jak się mierzy […]

1/Marzec/2020, 19:58

DIAGNOZA PCOS – jakie badania?

Aby zdiagnozować PCOS, należy potwierdzić dwie z trzech cech uwzględnionych w kryteriach rotterdamskich. W latach 90. powstały kryteria NIH, które w 2003 roku w Rotterdamie zostały poszerzone i to te stosuje się do diagnozy PCOS. Kryteria rotterdamskie to najszersze kryteria diagnozujące zespół policystycznych jajników, obejmujące objawy kliniczne lub biochemiczne na brak owulacji i hiperandrogenizm. Do […]

24/Luty/2020, 15:42

ZABURZENIA HORMONALNE- NISKI POZIOM PROGESTERONU U KOBIET

PROGESTERON jest hormonem steroidowym należący do klasy hormonów zwanych progestagenami. Często można go spotkać pod dawną nazwą luteina. Wytwarzany jest przez ciałko żółte w czasie fazy lutealnej oraz przez łożysko podczas ciąży. Wzrost poziomu progesteronu hamuje produkcję estrogenu, przez co stabilizuje błonę śluzową macicy i zapobiega przedwczesnemu rozpoczęciu cyklu miesiączkowego. (1) Poziom progesteronu wzrasta po owulacji, […]

19/Luty/2020, 07:49

Stres, kortyzol i zaburzenia hormonalne

Stres może być dobry lub zły w zależności od tego, czy jest to stres krótkotrwały, czy przewlekły. Reakcja na stres zależy od naszych genów, stanu jajników, glikokortykosteroidów (głównie kortyzolu), tarczycy i odporności na czynniki zewnętrzne. Kortyzol jest hormonem uwalnianym głównie przez korę nadnerczy w odpowiedzi na stres lub na spadek stężenia glukozy we krwi. (2) […]

14/Luty/2020, 14:43

Mio-inozytol jako wsparcie w PCOS

Inozytol to związek chemiczny o wzorze C6H12O6 należący do grupy alkoholi cukrowych. Najczęściej występującymi, biologicznie czynnymi formami inozytolu jest mio-inozytol (MI) oraz D-chiro-inozytol (DCI). (2) Inozytol powszechnie nazywany jest witaminą B8, jednak nie jest to do końca prawda, gdyż może być syntetyzowany de novo w organizmie człowieka z glukozy. Około 1g inozytolu, głównie w formie […]

10/Luty/2020, 10:14

Kandydoza- co jeść, a czego unikać w diecie?

O tym co to jest Kandydoza, co ją wywołuje, jakie są jej główne przyczyny i objawy napisałam w poprzednim poście, do którego serdecznie zapraszam. A dzisiaj chciałam napisać co konkretnie można jeść, a czego unikać w diecie. Wsparcie ze strony żywieniowej to połowa sukcesu w leczeniu kandydozy. To jak prowadzimy nasz styl życia, ma ogromny […]

7/Luty/2020, 12:36

Dieta w insulinooporności- główne zalecenia

Zmiana stylu życia w insulinooporności to pierwszy krok, jaki należy podjąć w leczeniu tego zaburzenia. Dieta w insulinooporności powinna być indywidualnie dostosowana do pacjenta. Warto podkreślić, że nie ma jednej uniwersalnej diety, na której każdy pacjent czułby się dobrze. To co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, a odpowiednio zbilansowana i pełnowartościowa dieta jest w […]

23/Styczeń/2020, 21:09

Rodzaje tłuszczów do smażenia

Smażenie to najczęściej wykorzystywana technika kulinarna. Chociaż nie jest ona zalecana jako podstawowa metoda do przygotowywania posiłków, w przeciwieństwie do duszenia, gotowania na wodzie, gotowania na parze lub pieczenia, to nadal jej wykorzystanie występuje na najwyższym poziomie. Smażenie jest popularne nie tylko w domu, lecz także w restauracjach, stołówkach i przedszkolach. Przewaga smażenia nad innymi […]

16/Styczeń/2020, 06:43

Otyłość a PCOS- jaki jest związek między nimi?

Bardzo często PCOS związany jest z otyłością. Nie każda pacjentka z PCOS ma nadmierną masę ciała, a nie każda otyła kobieta ma PCOS. Jednak otyłość jest głównym czynnikiem ryzyka PCOS i występuje aż u 40-50% pacjentek. Nadmierna masa ciała nie jest jednak bezpośrednią przyczyną PCOS, ale pogarsza stan zdrowia, zwiększając ryzyko insulinooporności, zaburzeń endokrynologicznych i […]

12/Styczeń/2020, 20:52

BŁĘDY ŻYWIENIOWE POPEŁNIANE PRZEZ PACJENTKI Z PCOS

O tym jak duży wpływ ma dieta na stan zdrowia pacjentki z PCOS, wiecie już z poprzedniego artykułu, bo poświęcony był żywieniu, poprawie stanu zdrowia i zmniejszeniu objawów chorobowych u pacjentek z PCOS. Jednak często niewiedza, trudności w komponowaniu posiłków powodują, że pacjentki popełniają podstawowe błędy, które niekorzystnie wpływają na ich stan zdrowia. Przede wszystkim […]

9/Styczeń/2020, 08:25

Dieta a zespół policystycznych jajników

Po zdiagnozowaniu zespołu policystycznych jajników, kobieta powinna zastanowić się, jak wygląda jej dotychczasowy sposób odżywiania. Zmiana nawyków żywieniowych potrafi zdziałać cuda. Lepsze samopoczucie, więcej energii oraz często spadek nadmiernej masy ciała sprawiają, że pacjentki czują się znacznie lepiej. Dodatkowo wprowadzenie zbilansowanych posiłków, bogatych w witaminy i składniki mineralne, których kiedyś było brak, powodują, że organizm […]

5/Styczeń/2020, 12:04

ZESPÓŁ POLICYSTYCZNYCH JAJNIKÓW

Zespół policystycznych jajników (PCOS) to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych wśród kobiet, które występuje z częstotliwością od 5- 10%. PCOS najczęściej definiuje się jako zaburzenia miesiączkowania, androgenizacja, problemy w zajściu w ciążę, często występujące nadmierne owłosienie i nadmierna masa ciała. Zwykle występuje u kobiet z hiperinsulinizmem oraz powiększeniem i torbielowatością jajników. PCOS jest główną przyczyną […]

2/Styczeń/2020, 06:18

Czy warto żyć zgodnie z zegarem biologicznym człowieka?

Kiedyś średniowieczny filozof Majmonides powiedział : ,,Jedz śniadanie jak król, lunch jak książę a obiad jak biedak”. Coś w tym jest, a u nas wszystko odwróciło się o 180 stopni :)

4/Grudzień/2019, 20:42

Candida albicans- dieta przeciwgrzybicza

Candida są drożdżakami rozmnażającymi się bezpłciowo. Rodzaj Candida obejmuje aż 150 gatunków, z czego tylko 9 z nich jest patogennych dla człowieka. Candida Albicans występują w jelitach każdego człowieka, a ich ilość jest regulowana przez korzystne bakterie jelitowe – nadmiar jest usuwany. Korzyści z obecności tych mikroorganizmów w organizmie człowieka nie są do końca poznane. […]

29/Październik/2019, 06:25

Dieta a praca zmianowa

Często bywa tak, że podejmujemy pracę zmianową i musimy się dostosować do jej różnych godzin. Oznacza to, że raz pracujemy od wczesnych godzin porannych i wstajemy razem z kurami, a raz pracujemy w nocy, gdy wszyscy już śpią. Taki rytm pracy powoduje zaburzenia działania naszego zegara biologicznego, który nie wie co się dzieje. Hormony w […]

14/Październik/2019, 08:51

Czego nie robić, przechodząc na dietę

Zbliża się koniec miesiąca, niedługo nadejdzie jesień. Dla studentów to powrót na studia, dla niektórych koniec urlopu. Wielu z nas myśli, w jaki sposób zgubić wakacyjne kilogramy, bo  przecież sylwester przed nami. Z nowym zapałem myślimy o zmianach w życiu, które nastąpią już w październiku. W zeszycie planujemy każdy element diety, wymyślamy dość restrykcyjny jadłospis, […]

20/Wrzesień/2019, 06:21

Cheat Day- za czy przeciw?

Cheat meal to z angielskiego znaczy oszukany posiłek. Oznacza to, że osoby na diecie wyznaczają sobie 1 dzień w tygodniu, raz na 2 tygodnie lub raz w miesiącu, kiedy jedzą jeden posiłek, który nie wpisuje się do kategorii produktów zdrowych.

12/Wrzesień/2019, 07:05

Niedoczynność tarczycy- dlaczego przytyłam?

Najczęstszym problem i pytaniem, z którym się do mnie zwracacie jest: ,,Co jeść aby schudnąć w niedoczynności tarczycy”. Jest to jeden z problemów osób, głównie kobiet borykających się z tym schorzeniem, gdyż wzrost masy ciała jest jednym z objawów niedoczynności tarczycy. Nie u wszystkich się pojawia, ale w większości przypadków tak niestety jest. Dlaczego tak […]

7/Wrzesień/2019, 10:32

Styl życia, a niedoczynność tarczycy i choroba Hashimoto

Stres może wpłynąć negatywnie na nasz układ odpornościowy i pogorszyć funkcjonowanie tarczycy, co na pewno zaobserwujesz w wynikach badań.

31/Sierpień/2019, 11:52

Dlaczego stres utrudnia dietę- dieta antystresowa

Stres towarzyszy nam od zawsze. W szkole stresowaliśmy się kartkówką z ortografii, potem stresowaliśmy się pierwszą randką. Następnie stres wskoczył na wyższy poziom, bo matura, bo egzamin na prawo jazdy i rozmowa o pracę. Jednak był to krótkotrwały stres, który raczej  motywował nas do działania niż utrudniał funkcjonowanie. W dorosłym życiu częściej pojawia się stres, […]

26/Lipiec/2019, 09:38

Jak przemycić dziecku trochę szpinaku do diety?

Szpinak to nie tylko bogactwo wartości odżywczych ale także walorów smakowych. Poniżej przedstawiam Wam propozycję śniadaniową, nie tylko dla najmłodszych, ale dla każdego kto lubi słodkie śniadania.

14/Lipiec/2019, 09:36

Nadeszły wakacje, skorzystaj z darmowej witaminy D!

Nadeszły wakacje, a wraz z nim słońce. Jest to matka, która daje nam duże dawki radości, uśmiechu, ciepła i witaminy D !

9/Lipiec/2019, 19:32

Dlaczego czasem na diecie jest tak ciężko?

Kiedy przychodzi ten poniedziałek, zaczynam dietę pełna zapału i motywacji, codziennie skrupulatnie liczę kalorie, trenuję, rano piję szklankę wody, wieczorem przygotowuję pudełka, które piętrzą się w lodówce.

5/Lipiec/2019, 07:00

,,Naturalne spalacze” tkanki tłuszczowej

W tym artykule chciałabym przedstawić Wam kilka produktów, które na pewno macie w kuchni, a nie wiecie że mogę wspomóc walkę z dodatkowymi kilogramami. Są one bezpieczne, naturalne i oprócz wpływu na masę ciała maja wiele właściwości zdrowotnych.

2/Lipiec/2019, 07:24

Kotlety z białej fasoli i marchewki

I tak powstały kotleciki z białej fasoli i marchewki. Nie spodziewałam się takiego smaku.

21/Czerwiec/2019, 20:56

Posiłek potreningowy

....posiłek potreningowy to ostatni element treningu, a jakże ważny. Pracując na lepsze wyniki w sporcie, nie możemy zapominać jak ważne jest odżywanie i komponowanie posiłku tuż po zakończeniu ciężkiego, wyciskającego ostatnie poty treningu

29/Maj/2019, 11:25

Ksylitol i erytrol alternatywą dla cukru?

A gdyby tak zamienić cukier w ciasteczkach na coś innego? Na instagramie już można znaleźć odchudzone wersje słodyczy, które są równie pyszne, co oryginalne. A w składzie mają ksylitol lub erytrol. Ale co to właściwie jest? Zapraszam do krótkiej lektury, aby dowiedzieć dlaczego warto zamienić cukier na ksylitol.

27/Maj/2019, 07:45

Ciasteczka kokosowe z rabarbarem

Wymyśliłam ciasteczka kokosowe z rabarbarem. Dodałam trochę masła, trochę mąki, jajko, rabarbar i oto powstały ciasteczka. Ciasteczkowe potwory, przygotowuje piekarniki i miksery.

23/Maj/2019, 07:58

Post – trochę biochemii, trochę korzyści i moja historia

Post to nie jest głodówka. Post to dobrowolna rezygnacja z jedzenia i picia (napojów dostarczających energię) ze względów medycznych, duchowych lub politycznych. Benjamin Franklin mówił, że ,,Najlepszy ze wszystkich leków jest odpoczynek i post”.

16/Maj/2019, 11:34

Dieta w trądziku

Trądzik to jedna z najczęstszych, przewlekłych chorób skóry.

12/Maj/2019, 11:52

Naturalne wsparcie dla cery trądzikowej i nie tylko

Cera trądzikowa to twoje zmartwienie? Dzisiaj chciałam krótko napisać o tym, co może wspomóc jej prawidłowe funkcjonowanie i wygląd, a wkrótce napiszę o diecie, która poprawia jej stan.

7/Maj/2019, 20:28

Choroby sercowo-naczyniowe – dieta a sen

Główną przyczyną śmierci na świecie są choroby sercowo-naczyniowe (CVD). Czynniki ryzyka dzielą się na modyfikowane i niemodyfikowalne. Przewagę stanowią te, które zależą od naszego stylu życia m.in. nadmierna masa ciała, brak aktywności fizycznej, palenie tytoniu, stres, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca i dyslipidemia. Pierwszym krokiem, aby ustrzec się przed CVD jest zmiana stylu życia. Korzystna, potwierdzona w […]

18/Kwiecień/2019, 06:49

Zespół policystycznych jajników

PCOS to choroba związana z zaburzeniami układu hormonalnego u kobiet w wieku reprodukcyjnym. Objawia się zaburzeniami w funkcjonowaniu układu rozrodczego, hormonalnego i metabolizmu. Szacuje się, że choroba dotyka ok. 5-12% kobiet i jest przyczyną niepłodności wynikająca z braku owulacji.

11/Kwiecień/2019, 21:00

kreatyna dieta dietetyka masa

Co to jest kreatyna? Dla kogo i po co?

Kreatyna (czyli połączenie trzech aminokwasów: metioniny, glicyny i argininy) jest jednym z najczęściej wybieranych suplementów przez sportowców.

28/Luty/2019, 19:05

pączki, donuty, tłusty czwartek, polewa, lukier

Pączek na diecie w Tłusty Czwartek

28 lutego to nie tylko ostatni dzień miesiąca, lecz także Tłusty Czwartek. Chyba każdy wie, że jest to dzień pączków, faworków i wszystkiego co ma lukier, cukier i posypkę. A kto w dzieciństwie nie konkurował z przyjacielem, kto zje więcej pączków? Ja jako dietetyk przyznaję, że brałam w tym udział :)

26/Luty/2019, 19:30

kreatyna, dieta, sport

L-glutamina – suplement tylko dla sportowców?

Publikacja zewnętrzna

Glutamina jest warunkowo niezbędnym aminokwasem, najobficiej występującym w organizmie ludzkim – 20% występuje w osoczu w postaci wolnej a więcej niż 50% znajduje się w szkielecie ludzkim. Podczas stresu zapotrzebowanie na ten aminokwas wzrasta o 50%.

15/Luty/2019, 11:59

książka, dieta, sport, recenzja

Zespół nieszczelnego jelita – Trotter, Cook

Publikacja zewnętrzna

,,Zespół nieszczelnego jelita” to książka wydana w 2018 roku. Napisana została przez Makoto Trotter – specjalistkę medycyny naturalnej, eksperta w dziedzinie chorób układu pokarmowego oraz przez Dough Cook – dietetyka i dietoterapeutę, specjalistę w zakresie leczenia chorób jelit.

14/Luty/2019, 11:59

kwasy omega-3, dieta, suplementacja

Omega-3 – pomoc dla sportowców

Publikacja zewnętrzna

W sporcie niezwykle ważna jest poprawa wydolności, szybka regeneracja, przyśpieszenie metabolizmu, zmniejszenie zmęczenia oraz przyrost masy mięśniowej. Dodatkowo silny układ odpornościowy chroni przed chorobami i infekcjami. Aż 85% sportowców używa co najmniej jednego suplementu jako potencjalną pomoc ergogeniczną. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3 są jednym z takich suplementów, m.in. ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne.

24/Styczeń/2019, 11:59

płaski brzuch, dieta

Czy sportowcowi potrzebne są probiotyki?

Publikacja zewnętrzna

Probiotyki to zgodnie z definicją (WHO/FAO) żywe mikroorganizmy, które wywierają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.

10/Styczeń/2019, 11:59

Kwas alfa-liponowy (ALA): suplementacja

Publikacja zewnętrzna

Wzrost markerów prozapalnych i stres oksydacyjny w tkance tłuszczowej to dwa czynniki, które związane są z rozwojem zespołu metabolicznego. Przewlekłe zapalenie może powodować rozwinięcie się z cukrzycy typu 2, miażdżycy, dysfunkcji śródbłonka oraz zwapnienia naczyń.

13/Grudzień/2018, 11:59

Probiotyki w ciąży

Publikacja zewnętrzna

Ciąża to czas zmian immunologicznych i fizjologicznych w organizmie kobiety. Zmienia się mikrobiom jelita i pochwy, a skład mikroflory ma wpływ na zdrowie metaboliczne i immunologiczne potomstwa.

27/Listopad/2018, 11:59

konferencja, depresja, diagnostyka, żywienie, leczenie

Konferencja ,,Depresja: diagnostyka, leczenie, żywienie” – sprawozdanie

Publikacja zewnętrzna

17 listopada 2018 roku w Szczecinie odbyła się konferencja naukowa pod tytułem ,,Depresja: diagnostyka, leczenie, żywienie”.

22/Listopad/2018, 11:59

fodmap, dieta

Dieta FODMAP w zespole jelita drażliwego

Publikacja zewnętrzna

Zespół jelita drażliwego (IBS) pojawia się coraz częściej wśród pacjentów, powodując dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Do najczęstszych objawów zalicza się: wzdęcia, nadmierną produkcję gazów, ból brzucha oraz biegunkę lub zaparcia na przemian z biegunkami. Choroba częściej zgłaszana jest przez kobiety niż mężczyzn. Leczenie najczęściej polega na indywidualnie dobranej diecie oraz probiotykoterapii.

20/Listopad/2018, 11:59

jajko, dieta

Problemy związane z alergią pokarmową

Publikacja zewnętrzna

Żywienie kobiet w ciąży ma kluczowe znaczenie w rozwoju dziecka, a także wpływa na jego życie dorosłe. Duże znaczenie ma 1000 pierwszych dni, czyli okres od zapłodnienia aż do 3 roku życia dziecka. Wiadomo, że odpowiednia dieta matki, może zapobiec wielu chorobom u jej potomstwa, w tym wystąpieniu alergii pokarmowej.

27/Październik/2018, 11:59

Wpływ ashwagandhy na osoby trenujące siłowo

Publikacja zewnętrzna

Ashwagandha, znana inaczej pod nazwą withania somnifera, zaliczana jest do adaptogenów. Są to leki ziołowe, które regulują metabolizm, poprawiają pracę nadnerczy, która jest zaburzona poprzez zachwianie osi HPA (podwzgórze- przysadka- nadnercza).

21/Październik/2018, 11:59

Wpływ związków endokrynnie czynnych na rozwój chorób autoimmunologicznych, w tym cukrzycy typu 1

Publikacja zewnętrzna

Cukrzyca typu 1 jest chorobą autoimmunologiczną, w wyniku której dochodzi do upośledzenia wydzielania insuliny poprzez uszkodzenie komórek beta wysp trzustkowych. Od połowy XX wieku zaobserwowano znaczny wzrost rozwoju cukrzycy typu 1 u dzieci. Dlatego choroba ta nazywana jest chorobą wieku młodzieńczego.

16/Październik/2018, 11:59

Niedobór witaminy D u pacjentów z cukrzycą typu 2

Publikacja zewnętrzna

Obecnie cukrzyca typu 2 i zaburzenia pracy tarczycy to częsty problem pojawiający się w społeczeństwie. W gabinetach dietetycznych nie brak pacjentów, którzy skarżą się na dolegliwości związane z tymi chorobami.

23/Wrzesień/2018, 11:59

spirulina, dieta, koktajl

Spirulina a cukrzyca – wpływ na przebieg cukrzycy

Publikacja zewnętrzna

Cukrzyca typu 1 jest chorobą autoimmunologiczną, insulinozależną, w wyniku której dochodzi do niszczenia komórek beta wysp trzustkowych. Nieleczona, prowadzi do wielu powikłań, takich jak retinopatia, nefropatia i neuropatia.

8/Wrzesień/2018, 11:59

mleko, kefir, cola, dieta, sport

Kefir napojem sportowców?

Publikacja zewnętrzna

Kefir jest najstarszym z fermentowanych produktów mlecznych. Ma wysoką wartość odżywczą, a zawdzięcza to obecności probiotyków o udowodnionym korzystnym działaniu na organizm człowieka.

13/Sierpień/2018, 11:59

jabłka, sad, dieta

Czy jesz odpowiednią ilość owoców i warzyw?

Wysiłek fizyczny związany jest ze zwiększonym zapotrzebowaniem na składniki odżywcze. Bardzo często osoby aktywne fizycznie zaniedbują kwestię żywienia, a ich najczęstszym błędem jest niewystarczająca podaż kaloryczna i wiążące się z tym niedobory składników mineralnych i witamin.

13/Sierpień/2018, 11:59

tarczyca, książka, recenzja, dieta, odżywianie, posiłki

„Tarczyca. Diagnoza i leczenie ” [RECENZJA]

Publikacja zewnętrzna

Książka ,,Tarczyca. Diagnoza i leczenie” została napisana przez Suzy Cohen, dyplomowaną farmaceutkę i terapeutkę medycyny funkcjonalnej.

28/Lipiec/2018, 11:59

sok z buraka, szklanka, dieta, burak, sport, żywienie

Sok z buraka

Publikacja zewnętrzna

Kto by pomyślał, że produkt taki jak sok z buraka może znaleźć zastosowanie w sporcie. Nie dość, że jest naturalny, to dodatkowo został zakwalifikowany do suplementów z kategorii grupy A, czyli bezpiecznych oraz wykazujących pozytywny wpływ na organizm człowieka.

23/Lipiec/2018, 11:59