Kategorie

  • Dieta o niskim IG w PCOS
    Czy cynamon może okazać się przydatny w PCOS?

    Czy cynamon może pomóc w leceniu PCOS? Dowiesz się o tym więcej po przeczytaniu tego artykułu. PCOS jest zaburzeniem endokrynologicznym, który wpływa na zdrowie psychiczne, reprodukcyjne i metaboliczne kobiet. Częstość występowania szacuje się na 6-26% na całym świecie i może zwiększać ryzyko wielu chorób m.in. otyłości, zespołu metabolicznego, cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych, raka i zaburzeń psychicznych […]

    Opublikowano: 15 marca, 2020
  • Czy warto mierzyć temperaturę ciała?

    Do artykułu dołączyłam dla Was kalendarzyk, w którym możecie zapisywać codzienne pomiary temperatury i obserwować zmiany w organizmie. Najlepiej go wydrukować i systematycznie wypełniać. Dodatkowo do kalendarzyka dołączone zostały wskazówki, jak wykonywać pomiary, gdzie i w jakim celu. Znajdziecie go na końcu artykułu, po kliknięciu w obrazek 🙂 Czy ktoś jeszcze pamięta, jak się mierzy […]

    Opublikowano: 1 marca, 2020
  • DIAGNOZA PCOS – jakie badania należy i warto wykonać?

    Aby zdiagnozować PCOS, należy potwierdzić dwie z trzech cech uwzględnionych w kryteriach rotterdamskich. W latach 90. powstały kryteria NIH, które w 2003 roku w Rotterdamie zostały poszerzone i to te stosuje się do diagnozy PCOS. Kryteria rotterdamskie to najszersze kryteria diagnozujące zespół policystycznych jajników, obejmujące objawy kliniczne lub biochemiczne na brak owulacji i hiperandrogenizm. Jakie […]

    Opublikowano: 24 lutego, 2020
  • Niski poziom progesteronu u kobiet – wskazówki dietetyczne

    PROGESTERON jest hormonem steroidowym należący do klasy hormonów zwanych progestagenami. Często można go spotkać pod dawną nazwą luteina. Wytwarzany jest przez ciałko żółte w czasie fazy lutealnej oraz przez łożysko podczas ciąży. Wzrost poziomu progesteronu hamuje produkcję estrogenu, przez co stabilizuje błonę śluzową macicy i zapobiega przedwczesnemu rozpoczęciu cyklu miesiączkowego. (1) Poziom progesteronu wzrasta po owulacji, […]

    Opublikowano: 19 lutego, 2020
  • Stres, kortyzol i zaburzenia hormonalne

    Stres może być dobry lub zły w zależności od tego, czy jest to stres krótkotrwały, czy przewlekły. Reakcja na stres zależy od naszych genów, stanu jajników, glikokortykosteroidów (głównie kortyzolu), tarczycy i odporności na czynniki zewnętrzne. Kortyzol jest hormonem uwalnianym głównie przez korę nadnerczy w odpowiedzi na stres lub na spadek stężenia glukozy we krwi. (2) […]

    Opublikowano: 14 lutego, 2020
  • Mio-inozytol jako wsparcie w PCOS

    Inozytol to suplement znany wśród pacjentek z PCOS i jest to związek chemiczny o wzorze C6H12O6 należący do grupy alkoholi cukrowych. Najczęściej występującymi, biologicznie czynnymi formami inozytolu jest mio-inozytol (MI) oraz D-chiro-inozytol (DCI). (2) Inozytol powszechnie nazywany jest witaminą B8, jednak nie jest to do końca prawda, gdyż może być syntetyzowany de novo w organizmie […]

    Opublikowano: 10 lutego, 2020
  • Dieta przeciwgrzybicza- co jeść, a czego unikać w kandydozie?

    Dieta przeciwgrzybicza- jak dokładnie wygląda i kiedy warto ją stosować napisałam w poprzednim poście, do którego serdecznie zapraszam. A dzisiaj chciałam napisać co konkretnie można jeść, a czego unikać w diecie. Wsparcie ze strony żywieniowej to połowa sukcesu w leczeniu kandydozy. To jak prowadzimy nasz styl życia, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Nie tylko […]

    Opublikowano: 7 lutego, 2020
  • Dieta w insulinooporności, która poprawi twój stan zdrowia

    Dzisiaj krótko opisze jak powinna wyglądać dieta w insulinooporności. Zmiana stylu życia w insulinooporności to pierwszy krok, jaki należy podjąć w leczeniu tego zaburzenia. Dieta w insulinooporności powinna być indywidualnie dostosowana do pacjenta. Warto podkreślić, że nie ma jednej uniwersalnej diety, na której każdy pacjent czułby się dobrze. To co jemy ma ogromny wpływ na nasze […]

    Opublikowano: 23 stycznia, 2020
  • Olej do smażenia- przegląd tłuszczów, które warto mieć w swojej kuchni

    Jaki olej wybrać do smażenia? Smażenie to najczęściej wykorzystywana technika kulinarna. Chociaż nie jest ona zalecana jako podstawowa metoda do przygotowywania posiłków, w przeciwieństwie do duszenia, gotowania na wodzie, gotowania na parze lub pieczenia, to nadal jej wykorzystanie występuje na najwyższym poziomie. Smażenie jest popularne nie tylko w domu, lecz także w restauracjach, stołówkach i […]

    Opublikowano: 16 stycznia, 2020
  • Otyłość a PCOS- dlaczego pacjentki mają wyższą masę ciała?

    Bardzo często PCOS związany jest z otyłością. Nie każda pacjentka z PCOS ma nadmierną masę ciała, a nie każda otyła kobieta ma PCOS. Jednak otyłość jest głównym czynnikiem ryzyka PCOS i występuje aż u 40-50% pacjentek. Nadmierna masa ciała nie jest jednak bezpośrednią przyczyną PCOS, ale pogarsza stan zdrowia, zwiększając ryzyko insulinooporności, zaburzeń endokrynologicznych i […]

    Opublikowano: 12 stycznia, 2020