fbpx

Które witaminy i składniki mineralne są ważne w diecie biegacza?

Witaminy i składniki mineralne biorą udział w różnych procesach metabolicznych ważnych dla sprawności fizycznej, dlatego o ich odpowiednią podaż należy zadbać w diecie biegacza. Regularne treningi wiążą się z adaptacjami takimi jak: zwiększona ekspresja enzymów przeciwutleniających, zwiększone tworzenie krwinek i zwiększone zapotrzebowanie na mikro- i makroelementy. Dlatego intensywny wysiłek fizyczny może zwiększać zapotrzebowanie na nie.

Dodatkowo u sportowców zaobserwowano wzrost zapotrzebowania na mikro i makroelementy z powodu:

  • Zwiększonego stresu fizycznego,
  • Zwiększonego pocenia się i utraty składników mineralnych wraz z moczem i kałem,
  • Hemolizy spowodowanej uderzaniem stopy o powierzchnię.

 Witaminy i składniki mineralne w większości muszą być dostarczone z pożywienia, dlatego tak ważne jest uzupełnianie ich wraz z dietą biegacza. Należy pamiętać o spożywaniu pełnowartościowych posiłków, które zawierają odpowiednią ilość składników mineralnych i witamin.

Można porównać sportowca do samochodu. Im więcej jeździsz tym więcej paliwa potrzebujesz. Im więcej biegasz, tym więcej energii potrzebujesz (czyli kalorii) i odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych.

Przetworzona żywność nie zawiera zbyt dużo tych substancji, dlatego typowa zachodnia dieta obfitująca w słodycze, Fast – foody i słodkie napoje, nie jest w stanie zapewnić Ci odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych.

Przyjmuje się, że zwiększone zapotrzebowanie na energię i większe spożycie żywności przez biegaczy, dostarcza odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych, jeżeli sportowiec odżywia się w odpowiedni sposób. Dlatego suplementacja nie jest zalecana dla każdego sportowca.

Witaminy i składniki mineralne w diecie biegacza są niezbędne do:

  • Procesów magazynowania i wykorzystywania energii,
  • Metabolizmu białek,
  • Transportu tlenu do pracujących mięsni,
  • Odpowiedniej pracy serca,
  • Syntezy hemoglobiny,
  • Metabolizmu kości i funkcji odpornościowych.

Niedobór witamin i składników mineralnych w diecie biegacza

Nieodpowiednie spożywanie i dostarczanie do organizmu witamin i składników mineralnych może powodować:

  • Wydłużenie czasu regeneracji,
  • Zmniejszenie wydolności psychofizycznej, przez którą rzadziej będzie można Cię spotkać na trasie biegowej,
  • Pogorszenie stanu zdrowia,
  • Większe ryzyko kontuzji,
  • I wiele innych negatywnych konsekwencji dla zdrowia.

O jakie witaminy i składniki mineralne trzeba szczególnie zadbać w diecie biegacza?

Aktywność fizyczna może zwiększyć obrót i utratę pewnych składników mineralnych i witamin, na które biegacze powinni zwrócić szczególną uwagę. Należy do nich żelazo, wapń, cynk, magnez, witaminy D, C, E oraz witaminy z grupy B. Ogólnie ma niezalecanego dziennego spożycia (RDA) dla sportowców.

Większa podaż witamin i składników mineralnych jest zależna od:

  • Indywidualnej zmienności,
  • Intensywności treningu,
  • Czasu trwania treningu,
  • Płci i wieku.

Należy regularnie wykonywać badania i monitorować stan zdrowia.

Zacznijmy od żelaza…

ŻELAZO

Jakie funkcje pełni żelazo?

  • Wspiera funkcje białek i enzymów niezbędnych do utrzymania sprawności fizycznej i poznawczej.
  • Bierze udział w transporcie tlenu poprzez wbudowywanie się do hemoglobiny. Niedobór może zmniejszać zdolność krwinek czerwonych do transportu tlenu do pracujących mięśni.
  • Szczególnie o odpowiednią podaż żelaza muszą zadbać kobiety- mamy większe ryzyko niedoborów. Więcej o żywieniu kobiety biegającej dowiesz się z poprzedniego artykułu. Niezwykle ważna jest odpowiednia podaż żelaza przez osoby na diecie wegetariańskiej i na diecie redukcyjnej. Zapotrzebowanie na żelazo w diecie bezmięsnej jest ok. 1,8 x wyższe niż na diecie mieszanej.
  • Niedobór żelaza może upośledzać wydolność wysiłkową.

Biodostępność żelaza z diety wegetariańskiej szacuje się na ok. 10%, a z mieszanej 18%.

Dlaczego u biegaczy częściej obserwuje się niedobór żelaza?

U sportowców niski poziom żelaza może być spowodowany: hemolizą lub krwawieniem z przewodu pokarmowego podczas długotrwałego biegu. Co więcej niski poziom żelaza może także występować w odpowiedzi na stan zapalany po mocnym treningu. Zazwyczaj ciężki trening wiąże się ze wzrostem stężenia interleukiny-6 (IL-6). IL-6 stymuluje ekspresję hepcydyny- regulatora homeostazy żelaza, który wpływa na wchłanianie i eksport żelaza, powodując funkcjonalne deficyty poziomu żelaza.

Zaobserwowano wyższy poziom IL-6 i hepcydyny w moczu u kobiet po maratonie.

Jak zapewnić odpowiednią podaż żelaza?

Należy włączyć do diety produkty bogate w ten składnik mineralny: mięso, podroby, owoce morza, rośliny strączkowe, natkę pietruszki, komosę ryżową, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz produkty bogate w witaminę C. U osób u który występuje niedobór można zastosować produkty fortyfikowane w żelazo lub suplementację po kontakcie z lekarzem i wcześniejszych badaniach.

Rekomendowane spożycie żelaza u sportowców wynosi ok. 15-18mg/ dzień.

WAPŃ i WITAMINA D

Wapń i witamina D odgrywają ważną rolę w utrzymaniu i naprawie tkanki kostnej, w regulacji przewodnictwa nerwowego, rozwoju i homeostazie mięśni szkieletowych. Niski poziom wapnia i witaminy D może zwiększać ryzyko złamań, kontuzji i powodować niską gęstość mineralną kości.

Witamina D:

  • Wpływa na zdrowe kości,
  • Pełni funkcje odpornościowe,
  • Ma korzystny wpływ na funkcje mięśni,
  • Odpowiedni poziom witaminy D ujemnie koreluje z biomarkerami uszkodzenia mięśni szkieletowych i efekt jest widoczny podczas 24- godzinnego okresu regeneracji. Prawdopodobnie niższe poziomy biomarkerów uszkodzenia mięśni szkieletowych i poprawa poziomu witaminy D w surowicy może przyśpieszać czas regeneracji po wysiłku ekscentrycznym (np. podczas zbiegów).
  • Ze względu na ograniczoną liczbę pokarmów zawierających witaminę D, zazwyczaj należy polegać na suplementacji w okresie o małym nasłonecznieniu lub niewielkiej ekspozycji na słońce. Dlatego niezwykle ważne jest wykonywanie badań i monitorowanie poziomu witaminy D w organizmie.

Niedobór witaminy D u kobiety sportowca wynosi od 33-42% w zależności od pory roku, szerokości geograficznej i rodzaju uprawianego sportu. To bardzo dużo!

WAPŃ

  • Badania pokazują, że ćwiczenia fizyczne mogą zwiększać utratę wapnia z potem i moczem. W pocie podczas wysiłku fizycznego zaobserwowano (ok. 45 mg/l wapnia), dlatego sportowcy który charakteryzują się dużą potliwością powinni szczególnie zadbać o ten składnik mineralny.
  • Przede wszystkim biegaczki, które nie miesiączkują powinny dodatkowo spożywać 500 mg wapnia dziennie, aby utrzymać równowagę wapnia w odpowiedniej granicy. Niektóre dane mówią, że zwiększone zapotrzebowanie na wapń może wynikać z niskiego poziomu estrogenów.
  • Rekomendowane spożycie przez osoby aktywne fizycznie to 1300-1500mg/ dzień.

CYNK

  • Bierze udział w naprawie uszkodzonych włókien mięśniowych, metabolizmie energetycznym i funkcjach odpornościowych.
  • Niedobór może powodować zaburzenia poziomu hormonów tarczycy wpływając na wydolność i metabolizm. Dodatkowo może zmniejszyć czynność układu krążenia, siły mięśni i wytrzymałość.
  • W związku z tym należy do diety włączyć produkty bogate w cynk, a w przypadku suplementacji uważać, aby nie przekroczyć górnego poziomu (40 mg/d).
  • Produkty bogate w cynk to: skorupiaki, mięso, zielone warzywa liściaste, nasiona.
  • Rekomendowane spożycie przez osoby aktywne fizycznie to 11-15mg/dzień.

MAGNEZ

  • Wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowo-szkieletowego.
  • Sportowcy są narażeni na niedobór ze względu na większą utratę magnezu z potem i moczem. Często spożycie 310-420 mg/d jest niewystarczające.
  • Niedobór może powodować spadek wydolności oraz skurcze.
  • Rekomenduje się spożycie magnezu w ilości 400-450 mg/ dzień, który dostarczane są wraz z żywnością już 350 mg/ dzień poprzez suplementację.

Witaminy z grupy B

  • Biorą udział w produkcji energii, reakcjach metabolicznych, przemianach węglowodanów i aminokwasów.
  • Uczestniczą w budowaniu i naprawie tkanki mięśniowej,
  • Mówi się, że sportowy powinni podwoić zapotrzebowanie na witaminy z grupy B, chociaż ich potrzeby są zazwyczaj pokryte przez zwiększone spożycie energii,
  • Szczególnie ważna jest witamina B12 i kwas foliowy.

Przeciwutleniacze takie jakie witamin C, E

  • Witamina C zmniejsza ryzyko infekcji górnych dróg oddechowych. Niedobór może zwiększać uczucie przemęczenia i zaburzać proces regeneracji.
  • Witamina E może być skuteczna w redukcji zapalenia i bólu mięśni w trakcie regeneracji po intensywnym treningu.
  • Witaminy antyoksydacyjne mają na celu zmniejszanie negatywnych skutków stresu oksydacyjnego, powstałego podczas wysiłku fizycznego i produkcji reaktywnych form tlenu.
  • Przeciwutleniacze powinny być dostarczane w takiej ilości, aby nie eliminować całkowicie tych procesów, lecz utrzymywać je na poziomie homeostatycznym i optymalnym.
  • Zbyt duże dawki nie są pożądane, ponieważ mogą powodować efekty prooksydacyjne, zwiększając ryzyko spadku wydolności, regeneracji i zdrowia. Dodatkowo może dojść do zakłócenia adaptacji treningowych. Reaktywne formy tlenu są nie tylko czynnikami uszkadzającymi, ale działają jako cząsteczki sygnałowe regulujące pracę mięśni i inicjujące reakcje adaptacyjne na ćwiczenia – co jest pozytywnym działaniem.
  • Przewlekła suplementacja witaminą C- osłabia funkcje adaptacji komórkowej w odpowiedzi na reaktywne formy tlenu i azotu w dawce 500 mg/dziennie.

Zapotrzebowanie na wybrane składniki mineralne przez osoby aktywne fizycznie.

Składnik mineralnyRekomendowane spożycie
przez osoby aktywne fizycznie
Wapń1300 – 1500 mg/d
Fosfor  1250-1500 mg/dzień
Magnez400-450 mg/ dzień – z żywności
350 mg/ dzień- z suplementacji
Żelazo15-18 mg/dzień
Cynk11-15 mg/dzień
Miedź0,9 mg/dzień
Jod120-150  µg/dzień
Selen50-55  µg/dzień
Mangan2-2,5 mg/dzień
Chrom30-35  µg/dzień
Potas4,7 g/dzień lub
więcej przy większej utracie z potem
Źródło: Frączek B., Krzywański J., Krysztofiak H., red.: Dietetyka sportowa. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2019

Podsumowanie

Podsumowując, witaminy i składniki mineralne w diecie biegacza są niezwykle ważne podczas komponowania odpowiedniej diety. Należy zadbać o ich odpowiednią ilość i najlepiej dostarczać je wraz z pożywieniem. Zazwyczaj wyższa podaż pokarmów związanych z większym zapotrzebowaniem energetycznym, spokojnie pozwala pokryć zwiększone zapotrzebowanie na te składniki.

Chcesz dowiedzieć się więcej o diecie biegacza od strony kuchni i treningów? Zapraszam na mojego instagrama, na którego codziennie dodaje moje inspiracje na posiłki i przekazuje wiedzę za pomocą infografik!

.

BIBLIOGRAFIA

  1. Deldicque L.,  Francaux M.: Recommendations for Healthy Nutrition in Female Endurance Runners: An Update. Front Nutr. 2015; 2: 17.
  2. Nebl J., Schuchardt JP., Ströhle A., Wasserfurth P.,  Haufe S., Eigendorf J. et.al.: Micronutrient Status of Recreational Runners with Vegetarian or Non-Vegetarian Dietary Patterns. Nutrients. 2019 May; 11(5): 1146.
  3. Williamson E.: Nutritional implications for ultra-endurance walking and running events. Extrem Physiol Med. 2016; 5: 13.
  4. Żebrowska A., Sadowska-Krępa E.,  Stanula A., Waśkiewicz Z., Łakomy O.,  Bezuglov E.: The effect of vitamin D supplementation on serum total 25(OH) levels and biochemical markers of skeletal muscles in runners. J Int Soc Sports Nutr. 2020; 17: 18.
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK299049/
  6. Frączek B., Krzywański J., Krysztofiak H., red.: Dietetyka sportowa. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2019

Przyłącz się do konwersacji

  1. Avatar

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *