fbpx

Fit makowiec bez cukru – delikatna rolada makowa

Miękki i delikatny fit makowiec to moje ulubione ciasto w święta bożonarodzeniowe. Święta tuż tuż, więc wymyśliłam przepis na zdrowszą wersję rolady makowej, która według mnie smakuje tak samo pysznie jak oryginalna z toną cukru. Nie wierzysz? Przekonaj się sam/a!

Są różne wersje makowców – drożdżowe, biszkoptowe, sułtańskie, z pianką, na kruchym spodzie, sernikomakowce i wiele innych.

Ja w tym roku postanowiłam przygotować zdrowszą wersję rolady makowej – bez dodatku cukru. Zaczęłam od podstaw – przygotowania masy makowej. Okazało się to bardzo proste i dodatkowo użyłam tam moich ukochanych daktyli, które nadały taką słodkość, że dodatek cukru były tam grzechem.

Pierwszy raz w życiu robiłam roladę od zera i nie wiedziałam, że to jest takie proste. Do przygotowania biszkoptu użyłam mąki żytniej pełnoziarnistej, a biszkopt wyszedł puszysty i delikatny. Zamieniłam cukier na erytrytol i słodkość została zachowana.

Jeżeli szukasz zdrowszej wersji makowca, bez dodatku cukru i chcesz zaskoczyć swoich gości, koniecznie wypróbuj mój przepis.

Fit makowiec

MASA MAKOWA

  • 130g maku
  • 300ml mleka 2%
  • 200 ml wody
  • 140g daktyli
  • 2 łyżki miodu (40g)
  • łyżka masła
  • 15g rodzynek
  • Aromat migdałowy

Mak zalać mlekiem i wodą, dodać 100g daktyli i zagotować. Gdy mak wchłonie płyn, zdjąć z ognia i zblendować na gładką masę. Dodać miód, masło, posiekane 40g daktyli, rodzynki i aromat. Całość wymieszać i odstawić na noc do zgęstnienia.

ROLADA

  • 6 jajek
  • 3 łyżki mąki żytniej razowej (25g)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • 6 łyżek erytrolu
  • Szczypta soli

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę razem ze szczypta soli. Stopniowo dodawać erytrol. Gdy masa będę sztywna, dalej miksować dodając po 1 żółtku. Do masy przesiać mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wlać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (40x30cm) i piec w 180 stopniach przez 18 min.

Ciasto wyjąć z blaszki, położyć na wilgotną ściereczkę, delikatnie odrywając papier od ciasta. Ciasto zwinąć w rulon razem ze ściereczką. Odstawić do ostygnięcia.

Ciasto rozwinąć, rozsmarować całą masę makową i zawinąć w papier do pieczenia. Odstawić do ostygnięcia.

Zdrowa rolada makowa

Fit makowiec- wartości odżywcze w 1 kawałku

  • WARTOŚĆ ENERGETYCZNA – 216 kcal
  • BIAŁKO – 8,6 g
  • WĘGLOWODANY – 24,7 g
  • TŁUSZCZE – 10,4g
  • BŁONNIK – 4g

Spodobał Ci się ten przepis? Koniecznie zrób zdjęcie swojego makowca i pochwal się na moim Instagramie.

Jeżeli szukasz przepisu na zdrowe ciasto świąteczne polecam brownie z cukinii, które może być fajnym pomysłem na święta.

Masz ochotę na słodkie zdrowe pierniczki świąteczne? Przygotowałam świetny filmik jak krok po kroku zrobić owsiane pierniczki.

Życzę Ci wesołych świąt!

Klaudia

.

Przyłącz się do konwersacji

  1. Avatar
  2. Klaudia
  3. Avatar
  4. Avatar

6 komentarzy

  1. Czy mogę zastąpić mąkę żytnią inną mąką? Mam owsianą, ryżową, orkiszową tortową i pełnoziarnistą i pszenną pełnoziarnistą.

    1. Jasne jak najbardziej 🙂 Myślę że każda z wymienionych mąk się sprawdzi. Najlepsza będzie chyba pszenna pełnoziarnista lub orkiszowa tortowa. Pozdrawiam 🙂

  2. Czy żeby zrobić makowiec na typowej blaszce od piekarnika zwiększyć proporcje razy dwa?

    1. Dzień dobry 🙂 Ciężko powiedzieć bo nie robiłam w innej blaszce, najlepiej proporcjonalnie do różnicy między wielkością blaszki zwiększyć ilość składników. Jeżeli blaszka jest 2 razy większa niż moja blaszka to wtedy składniki x2.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *