fbpx

Kategorie

  • Insulinooporność
    Słodycze w insulinooporności + 3 przepisy na desery

    Słodycze w insulinooporności to najczęstsze pytanie, o które pytają mnie podopieczni. Zacznijmy od początku, czyli czym jest insulinooporność. Insulinooporność jest zaburzeniem gospodarki węglowodanowej, w której dochodzi do zmniejszenia wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Dietoterapia w insulinooporności polega na dążeniu do uzyskania prawidłowej masy ciała (w przypadku nadwagi lub otyłości) oraz wprowadzeniu diety pełnowartościowej, przeciwzapalnej o […]

    Opublikowano: 2 września, 2021
  • Hipoglikemia reaktywna
    HIPOGLIKEMIA REAKTYWNA – WSZYSTKO CO MUSISZ WIEDZIEĆ

    Hipoglikemia reaktywna to problem, który coraz częściej spotykany jest w gabinecie dietetycznym. Stan ten powoduje spadek stężenia glukozy we krwi i pojawienie się objawów niedocukrzenia ok. 3-5h po spożyciu posiłku (to zależy od rodzaju hipoglikemii). Objawy hipoglikemii najczęściej pojawiają się po spożyciu posiłków bogatych w cukry proste. Hipoglikemia reaktywna występuję u osób zdrowych bez cukrzycy […]

    Opublikowano: 12 sierpnia, 2021
  • Co jeść po treningu
    Idealny posiłek potreningowy – 4 proste przepisy!

    Najczęstsze pytanie jakie dostaję od osób na Instagramie brzmi „Co jeść przed lub po treningu”. Postanowiłam przygotować post z posiłkami potreningowymi. Ba! Nagrałam nawet filmik z opisem posiłków. Dlaczego posiłek potreningowy jest ważny? Posiłki okołotreningowe, w tym posiłek potreningowy jest istotny w sporcie, ponieważ wpływa na odpowiednią regenerację, adaptację treningową oraz dostarcza odpowiednich składników, które […]

    Opublikowano: 5 sierpnia, 2021
  • Dieta w triathlonie
    Triathlon – jak odżywiać się trenując 3 dyscypliny?

    Triathlon to sport wytrzymałościowy, który obejmuje 3 dyscypliny: pływanie, jazdę na rowerze oraz bieganie. Mówi się, że jedzenie to czwarta dyscyplina w triathlonie. Odżywianie podczas zawodów jest niezwykle ważne dla wszystkich zawodników. Dostarczanie odpowiedniej ilości energii podczas wyścigu oraz przed zawodami ma na celu maksymalizację wydajności, zmniejszenie zmęczenia i dostarczenie odpowiedniej ilości energii. Żywienie sportowców […]

    Opublikowano: 2 sierpnia, 2021
  • ultramaraton co jeść
    Ultramaraton, a dieta – spojrzenie okiem dietetyka

    Co to jest ultramaraton? Ultramaraton to bieg przekraczający dystans maratonu, czyli powyżej 42,2 km lub dla niektórych to każdy bieg, którego czas trwania przekracza 6 godzin. W ostatnich latach przebiegnięcie dystansu dłuższego niż maraton zyskuje coraz większą popularność. Ultramaraton może odbywać się na różnych terenach (najczęściej w górach) oraz w różnych temperaturach – od biegów […]

    Opublikowano: 1 sierpnia, 2021
  • Regeneracja po maratonie
    Jak przyśpieszyć regenerację po maratonie i ultramaratonie?

    Regeneracja po biegu jest bardzo ważnym elementem warunkującym efektywne treningi. Często po zawodach typu półmaraton, maraton, ultramaraton lub inne biegi o wysokiej intensywności, dochodzi do pojawienia się uszkodzeń mięśni wywołanych wysiłkiem fizycznym (EIMD). Definiuje się to jako niecodzienny wysiłek fizyczny, związany z wysoką intensywnością lub długim okresem trwania. Zapewne każdy po dłuższym biegu następnego dnia […]

    Opublikowano: 25 lipca, 2021
  • Dieta w kontuzji biegacza
    Dieta w kontuzji biegacza- co jeść, aby szybciej się zregenerować?

    Dieta w kontuzji biegacza jest kluczowym elementem wspierającym regenerację. Biegacze z powodu bardzo dużych bodźców dostarczanych podczas treningów i startów są narażeni na częste kontuzje. Biegi długodystansowe i nie tylko wiążą się z dużymi wymaganiami fizycznymi. Brak sprężystości, odpowiedniej biomechaniki, niewystarczająca regeneracja może zwiększać ryzyko kontuzji i urazów. Do głównych błędów biegaczy, prowadzących do kontuzji zalicza […]

    Opublikowano: 19 lipca, 2021
  • Dieta wegetariańska
    Dieta wegetariańska – wszystko o czym musisz wiedzieć!

    Dieta wegetariańska to sposób żywienia polegający na eliminacji z codziennego spożycia produktów i przetworów mięsnych, drobiu i owoców morza. Dieta charakteryzuje się wysokim spożyciem owoców, warzyw, strączków, produktów pełnoziarnistych oraz orzechów. Jest bogata w antyoksydanty takie jak witamina C, E, beta-karoten oraz w błonnik pokarmowy. Dodatkowo cechuje się niskim spożyciem tłuszczów nasyconych, cholesterolu, a wyższym […]

    Opublikowano: 4 lipca, 2021
  • Dieta w niedoczynności tarczycy
    Niedoczynność tarczycy – diagnoza, leczenie, dieta

    Dieta w niedoczynności tarczycy to bardzo częsty problem szczególnie wśród kobiet. Często mówi się „mam tarczycę” i nie chodzi o pozytywne jego znacznie (tarczyca jest nam bardzo potrzebna :)), lecz o zaburzenie jej pracy. W tym artykule dokładnie opisałam czym jest tarczyca i jakie hormony produkuje, co to jest niedoczynność tarczycy, jakie objawy występują, jak wygląda […]

    Opublikowano: 20 maja, 2021
  • Ładowanie węglowodanów przed maratonem
    Ładowanie węglowodanami przed maratonem + darmowy jadłospis

    Ładowanie węglowodanami to prosta strategia polegająca na zwiększeniu zapasów glikogenu w organizmie powyżej normalnej wartości. Są różne strategie ładowania i wszystkie opierają się na zwiększeniu spożyciu węglowodanów na kilka dni przed zawodami (ok. 2-3 dni przed) i jednoczesnym zmniejszaniu aktywności fizycznej. Ładowanie węglowodanami to strategia wykorzystywana przed zawodami o długim okresie trawienia (>90 minut), które […]

    Opublikowano: 10 maja, 2021