Miękki i delikatny fit makowiec to moje ulubione ciasto w święta bożonarodzeniowe. Święta tuż tuż, więc wymyśliłam przepis na zdrowszą wersję rolady makowej, która według mnie smakuje tak samo pysznie jak oryginalna z toną cukru. Nie wierzysz? Przekonaj się sam/a!
Są różne wersje makowców – drożdżowe, biszkoptowe, sułtańskie, z pianką, na kruchym spodzie, sernikomakowce i wiele innych.
Ja w tym roku postanowiłam przygotować zdrowszą wersję rolady makowej – bez dodatku cukru. Zaczęłam od podstaw – przygotowania masy makowej. Okazało się to bardzo proste i dodatkowo użyłam tam moich ukochanych daktyli, które nadały taką słodkość, że dodatek cukru były tam grzechem.
Pierwszy raz w życiu robiłam roladę od zera i nie wiedziałam, że to jest takie proste. Do przygotowania biszkoptu użyłam mąki żytniej pełnoziarnistej, a biszkopt wyszedł puszysty i delikatny. Zamieniłam cukier na erytrytol i słodkość została zachowana.
Jeżeli szukasz zdrowszej wersji makowca, bez dodatku cukru i chcesz zaskoczyć swoich gości, koniecznie wypróbuj mój przepis.

MASA MAKOWA
- 130g maku
- 300ml mleka 2%
- 200 ml wody
- 140g daktyli
- 2 łyżki miodu (40g)
- łyżka masła
- 15g rodzynek
- Aromat migdałowy
Mak zalać mlekiem i wodą, dodać 100g daktyli i zagotować. Gdy mak wchłonie płyn, zdjąć z ognia i zblendować na gładką masę. Dodać miód, masło, posiekane 40g daktyli, rodzynki i aromat. Całość wymieszać i odstawić na noc do zgęstnienia.
ROLADA
- 6 jajek
- 3 łyżki mąki żytniej razowej (25g)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- Szczypta proszku do pieczenia
- 6 łyżek erytrolu
- Szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę razem ze szczypta soli. Stopniowo dodawać erytrol. Gdy masa będę sztywna, dalej miksować dodając po 1 żółtku. Do masy przesiać mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wlać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (40x30cm) i piec w 180 stopniach przez 18 min.
Ciasto wyjąć z blaszki, położyć na wilgotną ściereczkę, delikatnie odrywając papier od ciasta. Ciasto zwinąć w rulon razem ze ściereczką. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto rozwinąć, rozsmarować całą masę makową i zawinąć w papier do pieczenia. Odstawić do ostygnięcia.

Fit makowiec- wartości odżywcze w 1 kawałku
- WARTOŚĆ ENERGETYCZNA – 216 kcal
- BIAŁKO – 8,6 g
- WĘGLOWODANY – 24,7 g
- TŁUSZCZE – 10,4g
- BŁONNIK – 4g
Spodobał Ci się ten przepis? Koniecznie zrób zdjęcie swojego makowca i pochwal się na moim Instagramie.
Jeżeli szukasz przepisu na zdrowe ciasto świąteczne polecam brownie z cukinii, które może być fajnym pomysłem na święta.
Masz ochotę na słodkie zdrowe pierniczki świąteczne? Przygotowałam świetny filmik jak krok po kroku zrobić owsiane pierniczki.
Życzę Ci wesołych świąt!
Klaudia