fbpx

Wiosenne zdrowe gofry z cukinii z twarożkiem

Przygotowałam coś dla fanów wytrawnych śniadań – zdrowe gofry z cukinii z wiosennym twarożkiem. Gofry są syte, pełnowartościowe i zawierają sporo warzyw.

Świetnie sprawdzą się jako śniadanie dla osób z isnulinoopornością, cukrzycą, PCOS i niedoczynnością tarczycy. Mają niski ładunek glikemiczny i dużo błonnika pokarmowego.

Całość przygotowałam z użyciem mąki razowej pełnoziarnistej.

Polecam wypróbować takie danie nie tylko na śniadanie, ale świetnie sprawi się również jako kolacja.

Składniki na gofry z cukinii

  • 100g cukinii
  • 1 jajko
  • 40g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1 plasterek wędliny drobiowej
  • 0,5 plastra sera żółtego (zamiennie można dodać mozzarellę light)
  • 100g twarogu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 0,5 ogórka
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z jajkiem, mąką, pokrojoną w plasterki wędliną i serem. Masę rozprowadzić po nagrzanej gofrownicy. Piec do chrupkości.

Ogórka pokroić w drobną kostkę wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, twarogiem i jogurtem. Przyprawić pieprzem i solą. Zamiast ogórka polecam również tartą rzodkiewkę.

Wartość odżywcza w całej porcji

  • Wartość energetyczna: 440 kcal
  • Białko – 44g
  • Tłuszcze – 10g
  • Węglowodany – 44g

Dlaczego takie śniadanie świetnie się sprawdzi u osób z insulinooprnością, PCOS i cukrzycą?

Zdrowe gofry z cukinii:

  • Mają niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu po spożyciu nie dochodzi do gwałtownych skoków glukozy i insuliny we krwi.
  • Zawierają ponad 200g warzyw, które zawierają składniki mineralne, witaminy i błonnik pokarmowy. Dodatek cukinii, która jest warzywem niskokalorycznym zwiększa objętość posiłku, a tym samym sytość poposiłkową.
  • Składają się z mąki żytniej pełnoziarnistej, dzięki czemu mają więcej błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych w porównaniu z mąką pszenną.
  • Zawierają również produkty będące źródłem białka (jogurt i twaróg chudy). Białko i tłuszcze są makroskładnikami, które obniżają ładunek glikemiczny posiłku.
  • smaczne i oryginalne. Takie urozmaicenie w diecie pozwala łatwiej wprowadzić nawyki żywieniowe, zmieniając tylko niektóre składniki. Dlatego osoba z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej dalej może się cieszyć pysznymi posiłkami bez poczucia straty.

Na koniec

Dodatkowo przygotowałam również ten przepis w formie nagrania wideo. Zapraszam Cię na mój kanał na youtube, w którym przedstawiam pyszne i zdrowe propozycje na posiłki.

A może potrzebujesz indywidualnego jadłospisu z włączeniem pysznych posiłków do twojej diety? Zapraszam do kontaktu!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *