Dzisiaj krótko i na temat, kilka słów o witaminie D. W rozmowie z pacjentami niewielu z nich skinie głową twierdząco na pytanie- czy suplementujesz witaminę D?
Większość osób suplementuje magnez, choć źródła żywności magnezu są szeroko dostępne lub witaminy C. A nikt nie pomyśli o witaminie D. A ponad 86% Europejczyków wykazuje jej niewystarczającą ilość w organizmie. Synteza skórna zachodzi tylko w miesiącach letnich (czerwiec- sierpień) pod warunkiem, że nie spędzamy całego dnia w zamkniętym pomieszaniu. Warto pamiętać że makijaż i niedostateczne odkrycie części ciała nie zapewni dostatecznej syntezy.
W miesiącach od września do maja należy suplementować witaminę D, dawkę należy dobrać po przeprowadzeniu odpowiednich badań na jej poziom i dostosować indywidualnie. Zalecane dawki u osób dorosłych w wieku od 19-65 lat to 800-2000IU/dobę.

A dlaczego to takie ważne? Niedobór witaminy D może prowadzić do:
- U dzieci do krzywicy,
- U dorosłych do osteoporozy i osteomalacji,
- Zwiększonego ryzyka rozwoju chorób immunologicznych,
- Zwiększonego ryzyka rozwoju insulinooporności i cukrzycy typu 2, nowotworów (jelita grubego, piersi i prostaty),
- Zwiększonego ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego m.in. zawału serca,
- Pogorszenia nastroju, często skutkując depresją.
To najważniejsze negatywne skutki niedoboru tej witaminy. Badacze wciąż odnajdują powiązania pomiędzy występowaniem różnych chorób a niedoborem witaminy D w organizmie. Dlatego warto zadbać, aby nasz organizm funkcjonował jak najlepiej i zapewnić jej podaż wraz z suplementami, a w okresie letnim pobyć chwilę na słońcu i delektować się promieniami.
Bibliografia:
- Frączek B., Krzywański J., Krysztofiak H.: Dietetyka sportowa. Wydawnictwo PZWL 2019
- Jarosz M. Normy żywienia dla populacji polski, IŻŻ 2017