Kandydoza- co jeść, a czego unikać w diecie?

O tym co to jest Kandydoza, co ją wywołuje, jakie są jej główne przyczyny i objawy napisałam w poprzednim poście, do którego serdecznie zapraszam. A dzisiaj chciałam napisać co konkretnie można jeść, a czego unikać w diecie.

Wsparcie ze strony żywieniowej to połowa sukcesu w leczeniu kandydozy. To jak prowadzimy nasz styl życia, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Nie tylko jedzenie samo w sobie jest ważne, lecz także odpowiednia ilość snu, regeneracja i unikanie stresu.

W przeciągu ostatnich dwóch dekad, coraz głośniej mówi się o Candidzie. Wciąż mało jest konkretnych zaleceń, co do diety. Podręczniki dla dietetyków świecą pustkami na temat Candidy, a jedyne co możemy poczytać, to posty na forach internetowych i książki, których treści niekoniecznie są poparte badaniami naukowymi.

Jak powinna wyglądać dieta?

Dieta powinna być pełnowartościowa, skomponowana z jak najlepszych jakościowo produktów naturalnych. Dodatkowo posiłki powinny dostarczać do organizmu wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Dlatego oprócz doboru odpowiednich produktów, należy zadbać o dostarczenie do organizmu niezbędnych witamin, składników mineralnych oraz niezbędnych kwasów tłuszczowych. Warto zadbać o włączenie do diety produktów o działaniu przeciwzapalnym.

Należy także pamiętać o czytaniu etykiet i wybieraniu produktów z jak najkrótszą listą składników. Należy wyeliminować żywność wysokoprzetworzoną, która w składzie zawiera: konserwanty, barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku itp.

Co należy wyeliminować z diety:

  • Cukier- w postaci cukru do kawy lub herbaty; ciasteczka, ciasta, cukierki, lody, drożdżówki, pączki, gotowe sosy, płatki śniadaniowe, keczup i wiele innych produktów, które w składzie mają cukier, a ty nawet nie miałeś/miałaś pojęcia, że może tam być.
  • Soki owocowe w kartoniku, soki wyciskane, duże ilości owoców o wysokiej zawartości cukru. Pomimo walorów zdrowotnych owoców, na początku należy wyeliminować pewne z nich, ze względu na kandydozę, której objawy nasilają się pod wpływem fruktozy zawartej w owocach.
  • Miód, syrop klonowy, syrop z agawy, syrop daktylowy- pomimo ich walorów zdrowotnych zawierają cukier, który nasila objawy choroby. Poniżej w tabeli zawarłam- jakie produkty można dodać, aby posiłek był bardziej słodki. 🙂
  • Alkohol.
  • Mleko i niektóre produkty mleczne– ze względu na obecność laktozy, która jest cukrem, a także na śladową zawartość antybiotyków (stosowanych w paszach dla zwierząt) zaleca się wyeliminowanie produktów nabiałowych na okres min. 1-3 miesięcy (w zależności od pacjenta).
  • Produkty zawierające drożdże– pieczywo drożdżowe, bułki, chleb pszenny, sery pleśniowe, pizza, buliony w kostce i proszku, zupy w proszku, sos sojowy, piwo, wino, sery bardzo dojrzałe- camembert, bire, wędliny dojrzewające, czarna i czerwona herbata, ocet, sos sojowy.
  • Produkty zawierające gluten- najlepiej wyeliminować produkty zawierające gluten na okres 1-3 miesięcy. Ze względu na często występującą dysbiozę, gluten może uszkadzać błonę śluzową jelit. Dlatego warto najpierw zadbać o odpowiedni stan jelit i ograniczyć spożywanie produktów, które mogłyby dodatkowo ją podrażniać.

Co należy włączyć do diety?

  • Niskoskrobiowe warzywa.
  • Chude gatunki mięsa (głównie drób- kurczak, indyk lecz także wołowina) najlepiej wybierać mięso dobrej jakości, ekologiczne, w których zwierzęta nie dostawały antybiotyków i nie były karmione paszą GMO.
  • Ryby dziko żyjące.
  • Jajka ekologiczne.
  • Pełnoziarniste produkty zbożowe (początkowo bez glutenu)- komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, amarantus, tapioka, ryż dziki, ryż brązowy.
  • Zdrowe tłuszcze– olej kokosowy, orzechy, nasiona i pestki, oleje roślinne- w tabelce poniżej zawarte, które dokładnie.
  • Środków o znanym działaniu przeciwgrzybiczym:  berberyna, kwas kaprylowy, ekstrakt z pestek grejpfruta, czosnek, probiotyki, olejek z drzewa herbacianego, olejki zawierające cynamon, imbir, oregano, miętę i rozmaryn, propolis i tymianek.

Dla ułatwienia przygotowałam wszystko w formie tabelki. Dzięki temu łatwiej jest komponować posiłki i wybierać te produkty, które nie będą nasilać objawów.

Bibliografia :

  1. Gulati M, Nobile CJ.: Candida albicans biofilms: development, regulation, and molecular mechanisms. Microbes Infect. 2016 May;18(5):310-21.
  2. Miramón P, Lorenz MC.: A feast for Candida: Metabolic plasticity confers an edge for virulence. PLoS Pathog. 2017 Feb 9;13(2):e1006144.
  3. Kadosh D, Najvar LK, Bocanegra R, Olivo M, Kirkpatrick WR, Wiederhold NP, Effect of Antifungal Treatment in a Diet-Based Murine Model of Disseminated Candidiasis Acquired via the Gastrointestinal Tract. Antimicrob Agents Chemother. 2016 Oct 21;60(11):6703-6708.
  4. Patil S, Rao RS, Majumdar B, Anil S.:Clinical Appearance of Oral Candida Infection and Therapeutic Strategies
  5. Jeziorek M, Frej-Mądrzak M, Choroszy-Król I.: The infuence of diet on gastrointestinal Candida SPP. colonization and the susceptibility of Candida SPP. to antifungal drugs. Rocz Panstw Zakl Hig. 2019;70(2):195-200.
  6. Martins N, Ferreira IC, Barros L, Silva S, Henriques M.Candidiasis: Predisposing Factors, Prevention, Diagnosis and Alternative Treatment. Mycopathologia. 2014 Jun;177(5-6):223-40.
  7. Boroch A.: Wygryź Candidę. Wydawnictwo Druga strona, 2017
  8. Zaremba M.: Leczenie dietą. Wygraj z Candidą, Wydawnictwo Pascal, 2016

Przyłącz się do konwersacji

  1. Avatar

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *