Candida albicans- dieta przeciwgrzybicza

Candida są drożdżakami rozmnażającymi się bezpłciowo. Rodzaj Candida obejmuje aż 150 gatunków, z czego tylko 9 z nich jest patogennych dla człowieka. Candida Albicans występują w jelitach każdego człowieka, a ich ilość jest regulowana przez korzystne bakterie jelitowe – nadmiar jest usuwany. Korzyści z obecności tych mikroorganizmów w organizmie człowieka nie są do końca poznane.

Obecność Candida Albicans w przewodzie pokarmowym nie jest dla nas szkodliwy, dopiero w wyniku wystąpienia niesprzyjających warunków (głównie spadku odporności) dochodzi do ich nadmiernego rozrostu, zwanego kandydozą. Osłabiony układ immunologiczny pozwala na łatwiejsze przenikanie patogenów chorobotwórczych do organizmu.  Osłabiony układ działa jak zepsute drzwi-brak w nich klamki, są stale otwarte, przez co stają się otwartą furtką dla złodziei. W konsekwencji Candida Albicans zajmuje niszę ekologiczną, która wcześniej zajmowana była przez korzystne bakterie jelitowe. Candida zaliczana jest do najczęstszych patogenów grzybowych występujących u ludzi.

Jak funkcjonują i żyją drożdże?

Drożdże na drodze fermentacji alkoholowej wykorzystują glukozę, tlen, aminokwasy i składniki odżywcze do produkcji szkodliwych produktów przemiany materii i dwutlenku węgla. Prowadzi to do uszkodzenia błony śluzowej przewodu pokarmowego, gorszej absorpcji składników pokarmowych i występowania objawów gastrycznych.

I tutaj od razu do głowy przychodzi pomysł- a gdyby tak zabrać Candidzie jego jedzonko? Tak, to jest dobry kierunek myślenia i to jest jedno z zaleceń dietetycznych – ograniczenie cukrów prostych. Ale o tym później.

Objawy ze strony przewodu pokarmowego

Może krótko o tym, jak to się dzieje, że coś co przez wiele lat było dla nas nieszkodliwe, teraz płata nam figle w postaci m.in.:

  • Wzdęć,
  • Bólów brzucha,
  • Nudności,
  • Wymiotów,
  • Krwawień z przewodu pokarmowego,
  • Biegunek lub zaparć,
  • Nadmiernych gazów.

To były główne, nieswoiste objawy zakażenia grzybami Candida ze strony przewodu pokarmowego. Dlaczego nieswoiste? Bo nie są przypisane konkretnie to tego schorzenia. Mogą dotyczyć wielu dolegliwości m.in. SIBO, Zespołu jelita drażliwego, obniżenia kwasowości żołądka lub nawet zwykłego zatrucia. Dlatego jeżeli takie objawy pojawiają się u Ciebie, nie musi to być związane z kandydozą.

Przyczyny- dlaczego właśnie u mnie?

Przyczyn jest wiele, ale przede wszystkim związane są z  zaburzeniami homeostazy organizmu. Oznacza to, że coś co było kiedyś w równowadze, teraz uległo zachwianiu. I tutaj problem dotyczy głównie bakterii jelitowych.

  1. Przewlekłe stosowanie antybiotyków powoduje wyjałowienie przewodu pokarmowego i spadku korzystnych dla organizmu bakterii jelitowych.
  2. Dodatkowo stosowanie innych leków takich jak: doustne preparaty żelaza (obniżają poziom bakterii Lactobacillus i Bifidobacterium), NLPZ, doustne leki antykoncepcyjne – mogą powodować kandydozę.
  3. Przyczyną może być także przewlekły stres oraz niedobór snu. Są to czynniki, które obniżają działanie układu odpornościowego.
  4. Inne przyczyny to obniżenie kwasowości żołądka oraz ,, śmieciowa” niedoborowa dieta.
  5. Przyczyną może być także hiperglikemia, często pojawiająca się w niewyrównanej cukrzycy.

Dodatkowo warto wspomnieć, że kandydoza o wiele częściej rozwija się u osób z :

  • Zespołem jelita nadwrażliwego,
  • Celiakią,
  • Chorobą Leśniewskiego- Cohna.

Obecność Candida  może zaostrzać chorobę i opóźniać gojenie się ran.

Leczenie

Leczenie polega na przyjmowaniu odpowiednich leków, wybranych przez lekarza. I to on decyduje o rodzaju i dawce leku.

Wsparcie żywieniowe- dieta i suplementacja

A teraz przejdźmy do rzeczy dla mnie najważniejszych, czyli wsparciu ze strony żywieniowej.

Podstawą w zapobieganiu zakażeniom grzybopochodnym jest utrzymanie równowagi mikrobioty przewodu pokarmowego (m.in. odpowiedniej liczby bakterii Bifidobacterium i Laactobacillus). Gdy kandydoza jest już zdiagnozowana, należy zadbać o przywrócenie prawidłowego funkcjonowania flory bakteryjnej.

A my możemy zająć się wspomaganiem prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Przede wszystkim należy przywrócić prawidłowe funkcjonowanie flory bakteryjnej poprzez przyjmowanie PROBIOTYKÓW. Wykazano, że skuteczne są probiotyki zawierające szczepy:

  • Lactobacillus reuteri
  • Saccharomyces boulardii
  • Lactobacillus Helvetius

Probiotyki, które warto rozważyć i zawierają wyżej wymienione szczepy to:

  • Sanprobi IBS– zawiera szczep  Lactobacillus plantarum 299v. Zachowuje i wspiera mikroflorę jelitową. Wykazano, że bakterie probiotyczne wykazują działanie antagonistyczne do Candida Albicans, hamując ich wzrost i rozwój.
  • Sanprobi 4 enteric- zawiera szczepy: Lactococcus lactis Rosell® – 1058, Lactobacillus casei Rosell® – 215, Lactobacillus helveticus Rosell® – 52 oraz Bifidobacterium bifidum Rosell® – 71.
  • Dierol i Enterol 250- zawierają szczep drożdżaka Saccharomyces Boulardii, który poprawia szczelność jelit, hamuje adhezję drobnoustrojów do komórek organizmu (działa przeciw Candida Albicans). Wzmacnia florę jelitowa i chroni nabłonek jelit.
  • LacidofilLactobacillus rhamnosus R0011, Lactobacillus helveticus R0052. Przywraca prawidłowy skład flory bakteryjnej jelit

Oprócz probiotyków, należy zadbać o odpowiednią podaż pożywki dla bakterii, tak aby mogły one zasiedlić się w jelitach. Pomocne w tym przypadku są PREBIOTYKI, które stymulują wzrost i aktywność określonych, dobrych dla naszego zdrowia bakterii probiotycznych, a główne prebiotyki to: inulina, FOS (fruktooligosachardy), laktuloza, mannanoligosacharydy (MOS):

Bogatym źródłem prebiotków są:

  • Cebula, czosnek, por, banany, szparagi, miód, cykoria, topinambur, owies, fasola, agawa, karczoch.

DODATKOWO

Warto przy stosowaniu probiotyków poprawić stan bariery jelitowej, która często jest rozszczelniona i może stać się przyczyną problemów. Korzystne mogą okazać się suplementy, takie jak:

  • Colostrum- wzmacnia odporność, wzmacnia i regeneruje błonę śluzową jelit.
  • L-glutamina– przywraca homeostazę bariery jelitowej, zmniejsza przepuszczalność jelitową.
  • Kwercetyna- wspomaga działanie układu odpornościowego.

Do substancji przeciwgrzybicznych o korzystnym działaniu w przypadku kandydozy jest:

  • Laktoferyna (właściwości przeciwgrzybicze). Laktoferyna jest w stanie uwrażliwić komórki grzyba na działanie leków, co pozwala na stosowanie mniejszych dawek terapeutycznych. Stosowanie preparatu laktoferyny jest w stanie poprawić stan kliniczny pacjentów nawet o 70%.
  • Kwas kaprylowy (działanie przecigrzybicze)- podawanie kwasu kaprylowego powoduje zmniejszenie liczby Candida Albicans w posiewach kału aż od 30 do 90%. Kwas kaprylowy zmniejsza kolonie drożdżaków w jelitach poprzez łączenie się z błonami komórek, rozerwaniu ich i śmierci. Dodatkowo kwas kaprylowy wpływa na regenerację nabłonka jelita grubego i poprawia funkcje absorpcyjne jelit. Kwas kaprylowy zapobiega zmianom zapalnym w ścianie jelit. Warto rozważyć suplementację tym kwasem w zespole jelita drażliwego i wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego.
  • Aloes (działanie grzybobójcze) zawarty w aloesie polisachard- mannoza przynosi korzystne efekty w zwalczaniu Candidy. Aloes jest również prebiotykim, który wpiera rozwój korzystnej mikroflory jelitowej. Aloes pobudza wzrost bakterii Lactobacillus i hamuje rozwój grzybów Candida albicans.
  • Ekstrakt z pestek grejpfruta- zawiera bioflawonoidy, glikozydy, witaminę C i inne białka.  Wyciąg z pestek grejpfruta ma silne działanie bakterio- i grzybobójcze oraz antyoksydacyjne. Mówi się, że wyciąg ma zdolność zwalczania około 100 gatunków grzybów. Dodatkowo obecność witaminy C wzmacnia system immunologiczny organizmu.
  • Czosnek.
  • Olejek z drzewa herbacianego.
  • Imbir, cynamon.

Stosując leki warto pamiętać o wątrobie, która wykonuje niemałą robotę, biorąc udział metabolizmie leków. Dlatego trzeba o nią szczególnie zadbać, a do diety warto włączyć produkty, które wpierają jej pracę m.in. produkty bogate w:

  • witaminę C,
  • witaminę E- głownie oliwa z oliwek, orzechy, nasiona słonecznika, migdały, szpinak, zarodki pszenne,
  • witaminę A- masło, jaja, mięso, wątróbka, marchew, bataty, szpinak, dynia,
  • resweratrol- czerwone winogrona, czerwone wina, orzechy ziemne, owoce jagodowe: żurawina, morwa, borówka, czarna porzeczka, a także kakao czy skórka pomidorów
  • koenzym Q10- mięso i podroby,
  • kurkumę,
  • olej z wiesiołka, z rokitnika, ostropest plamisty, kordyceps.

Pomocne dla wątroby będą także zielone koktajle bogate w chlorofil, witaminy i antyoksydanty. Można je przygotować dodając do lubionego koktajlu jarmuż, natkę pietruszki lub seler naciowy. Dodatkowo nie można zapomnieć bo błonniku rozpuszczalnym w wodzie, który wiąże toksyny i metale ciężkie. Do dań o szczególnym znaczeniu dla wątroby warto dodawać: czosnek, cebulę, chlorellę, spirulinę, trawę pszeniczną, błonnik, buraki, kurkumę, awokado.

Powyżej zawarte suplementy i produkty na pewno są świetną pomocą we wsparciu leczenia kandydozy. Oprócz diety, która jest najważniejszym z czynników, warto rozważyć preparaty uszczelniające jelita, jak również probiotyki oraz produkty wzmacniające pracę wątroby.

Więcej na temat diety w kandydozie napiszę w następnym poście. A czy wy stosowaliście któryś z preparatów lub borykacie się z problemem grzybicy? Napiszcie w komentarzu lub wiadomości.

Bibliografia

  1. Dieta przeciwgrzybicza – czy faktycznie istnieje? artykuł ze strony: https://ncez.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-pokarmowego/dieta-przeciwgrzybicza—–czy-faktycznie-istnieje–
  2. Dangel T., Januszaniec A., Stradomska T. J., Murawska M.,Karkowska M., Kozera K: Diagnostyka kandydozy i przepuszczalności jelitowej u pacjentów Warszawskiego Hospicjum dla Dzieci. Medycyna Paliatywna 2013; 5(2): 58–69
  3. Rogalski P.: Kandydoza przewodu pokarmowego — fakty i mity. Gastroenterologia Kliniczna 2010, tom 2, nr 3, 87–97
  4. Kumamoto C.A.: Inflammation and gastrointestinal Candida colonization
  5. Candida albicans, plasticity and pathogenesis. Curr Opin Microbiol. 2011 Aug; 14(4): 386–391.
  6. Gunsalus KT, Tornberg-Belanger SN, Matthan NR, Lichtenstein AH,  Kumamoto CA: Manipulation of Host Diet To Reduce Gastrointestinal Colonization by the Opportunistic Pathogen Candida albicans. mSphere. 2015 Nov 18;1(1). pii: e00020-15.
  7. Kim MH, Kim H. :The Roles of Glutamine in the Intestine and Its Implication in Intestinal Diseases. Int J Mol Sci. 2017 May 12;18(5).
  8. https://www.naturomed.pl/blog/29-colostrum-w-zaburzeniach-funkcji-skory
  9. https://solgar.pl/leksykon/kwas-kaprylowy
  10. Ihnatowicz P., Ptak E.: Masz to we krwi. Morfologia, Hashimoto, cholesterol. Wyniki, diety, wskazówki. Wyd. Publicat 2019

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *