fbpx

Kategorie

  • kreatyna, dieta, sport
    L-glutamina – suplement tylko dla sportowców?

    Glutamina jest warunkowo niezbędnym aminokwasem, najobficiej występującym w organizmie ludzkim – 20% występuje w osoczu w postaci wolnej a więcej niż 50% znajduje się w szkielecie ludzkim. Podczas stresu zapotrzebowanie na ten aminokwas wzrasta o 50%.

    Opublikowano: 15 lutego, 2019
  • książka, dieta, sport, recenzja
    Zespół nieszczelnego jelita – Trotter, Cook

    ,,Zespół nieszczelnego jelita” to książka wydana w 2018 roku. Napisana została przez Makoto Trotter – specjalistkę medycyny naturalnej, eksperta w dziedzinie chorób układu pokarmowego oraz przez Dough Cook – dietetyka i dietoterapeutę, specjalistę w zakresie leczenia chorób jelit.

    Opublikowano: 14 lutego, 2019
  • kwasy omega-3, dieta, suplementacja
    Omega-3 – pomoc dla sportowców

    W sporcie niezwykle ważna jest poprawa wydolności, szybka regeneracja, przyśpieszenie metabolizmu, zmniejszenie zmęczenia oraz przyrost masy mięśniowej. Dodatkowo silny układ odpornościowy chroni przed chorobami i infekcjami. Aż 85% sportowców używa co najmniej jednego suplementu jako potencjalną pomoc ergogeniczną. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3 są jednym z takich suplementów, m.in. ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne.

    Opublikowano: 24 stycznia, 2019
  • płaski brzuch, dieta
    Czy sportowcowi potrzebne są probiotyki?

    Probiotyki to zgodnie z definicją (WHO/FAO) żywe mikroorganizmy, które wywierają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.

    Opublikowano: 10 stycznia, 2019
  • Kwas alfa-liponowy (ALA): suplementacja

    Wzrost markerów prozapalnych i stres oksydacyjny w tkance tłuszczowej to dwa czynniki, które związane są z rozwojem zespołu metabolicznego. Przewlekłe zapalenie może powodować rozwinięcie się z cukrzycy typu 2, miażdżycy, dysfunkcji śródbłonka oraz zwapnienia naczyń.

    Opublikowano: 13 grudnia, 2018
  • Probiotyki w ciąży, ciąża, probiotykotrapia
    Probiotyki w ciąży

    Ciąża to czas zmian immunologicznych i fizjologicznych w organizmie kobiety. Zmienia się mikrobiom jelita i pochwy, a skład mikroflory ma wpływ na zdrowie metaboliczne i immunologiczne potomstwa.

    Opublikowano: 27 listopada, 2018
  • konferencja, depresja, diagnostyka, żywienie, leczenie
    Konferencja ,,Depresja: diagnostyka, leczenie, żywienie” – sprawozdanie

    17 listopada 2018 roku w Szczecinie odbyła się konferencja naukowa pod tytułem ,,Depresja: diagnostyka, leczenie, żywienie”.

    Opublikowano: 22 listopada, 2018
  • Dieta low fodmap, IBS, zespół jelita drażliwego
    Dieta FODMAP w zespole jelita drażliwego

    Zespół jelita drażliwego (IBS) pojawia się coraz częściej wśród pacjentów, powodując dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Do najczęstszych objawów zalicza się: wzdęcia, nadmierną produkcję gazów, ból brzucha oraz biegunkę lub zaparcia na przemian z biegunkami. Choroba częściej zgłaszana jest przez kobiety niż mężczyzn. Leczenie najczęściej polega na indywidualnie dobranej diecie oraz probiotykoterapii.

    Opublikowano: 20 listopada, 2018
  • jajko, dieta
    Problemy związane z alergią pokarmową

    Żywienie kobiet w ciąży ma kluczowe znaczenie w rozwoju dziecka, a także wpływa na jego życie dorosłe. Duże znaczenie ma 1000 pierwszych dni, czyli okres od zapłodnienia aż do 3 roku życia dziecka. Wiadomo, że odpowiednia dieta matki, może zapobiec wielu chorobom u jej potomstwa, w tym wystąpieniu alergii pokarmowej.

    Opublikowano: 27 października, 2018
  • Suplementacja ashwagandą, ashwaganda suplementy
    Wpływ ashwagandhy na osoby trenujące siłowo

    Ashwagandha, znana inaczej pod nazwą withania somnifera, zaliczana jest do adaptogenów. Są to leki ziołowe, które regulują metabolizm, poprawiają pracę nadnerczy, która jest zaburzona poprzez zachwianie osi HPA (podwzgórze- przysadka- nadnercza).

    Opublikowano: 21 października, 2018