fbpx

Kategorie

  • Pączki w tłusty czwartek, ile kalorii, dieta a pączek, dieta a tłusty czwartek
    Pączek na diecie w Tłusty Czwartek

    28 lutego to nie tylko ostatni dzień miesiąca, lecz także Tłusty Czwartek. Chyba każdy wie, że jest to dzień pączków, faworków i wszystkiego co ma lukier, cukier i posypkę. A kto w dzieciństwie nie konkurował z przyjacielem, kto zje więcej pączków? Ja jako dietetyk przyznaję, że brałam w tym udział 🙂

    Opublikowano: 26 lutego, 2019
  • kreatyna, dieta, sport
    L-glutamina – suplement tylko dla sportowców?

    Glutamina jest warunkowo niezbędnym aminokwasem, najobficiej występującym w organizmie ludzkim – 20% występuje w osoczu w postaci wolnej a więcej niż 50% znajduje się w szkielecie ludzkim. Podczas stresu zapotrzebowanie na ten aminokwas wzrasta o 50%.

    Opublikowano: 15 lutego, 2019
  • książka, dieta, sport, recenzja
    Zespół nieszczelnego jelita – Trotter, Cook

    ,,Zespół nieszczelnego jelita” to książka wydana w 2018 roku. Napisana została przez Makoto Trotter – specjalistkę medycyny naturalnej, eksperta w dziedzinie chorób układu pokarmowego oraz przez Dough Cook – dietetyka i dietoterapeutę, specjalistę w zakresie leczenia chorób jelit.

    Opublikowano: 14 lutego, 2019
  • kwasy omega-3, dieta, suplementacja
    Omega-3 – pomoc dla sportowców

    W sporcie niezwykle ważna jest poprawa wydolności, szybka regeneracja, przyśpieszenie metabolizmu, zmniejszenie zmęczenia oraz przyrost masy mięśniowej. Dodatkowo silny układ odpornościowy chroni przed chorobami i infekcjami. Aż 85% sportowców używa co najmniej jednego suplementu jako potencjalną pomoc ergogeniczną. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3 są jednym z takich suplementów, m.in. ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne.

    Opublikowano: 24 stycznia, 2019
  • płaski brzuch, dieta
    Czy sportowcowi potrzebne są probiotyki?

    Probiotyki to zgodnie z definicją (WHO/FAO) żywe mikroorganizmy, które wywierają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.

    Opublikowano: 10 stycznia, 2019
  • Kwas alfa-liponowy (ALA): suplementacja

    Wzrost markerów prozapalnych i stres oksydacyjny w tkance tłuszczowej to dwa czynniki, które związane są z rozwojem zespołu metabolicznego. Przewlekłe zapalenie może powodować rozwinięcie się z cukrzycy typu 2, miażdżycy, dysfunkcji śródbłonka oraz zwapnienia naczyń.

    Opublikowano: 13 grudnia, 2018
  • Probiotyki w ciąży, ciąża, probiotykotrapia
    Probiotyki w ciąży

    Ciąża to czas zmian immunologicznych i fizjologicznych w organizmie kobiety. Zmienia się mikrobiom jelita i pochwy, a skład mikroflory ma wpływ na zdrowie metaboliczne i immunologiczne potomstwa.

    Opublikowano: 27 listopada, 2018
  • konferencja, depresja, diagnostyka, żywienie, leczenie
    Konferencja ,,Depresja: diagnostyka, leczenie, żywienie” – sprawozdanie

    17 listopada 2018 roku w Szczecinie odbyła się konferencja naukowa pod tytułem ,,Depresja: diagnostyka, leczenie, żywienie”.

    Opublikowano: 22 listopada, 2018
  • Dieta low fodmap, IBS, zespół jelita drażliwego
    Dieta FODMAP w zespole jelita drażliwego

    Zespół jelita drażliwego (IBS) pojawia się coraz częściej wśród pacjentów, powodując dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Do najczęstszych objawów zalicza się: wzdęcia, nadmierną produkcję gazów, ból brzucha oraz biegunkę lub zaparcia na przemian z biegunkami. Choroba częściej zgłaszana jest przez kobiety niż mężczyzn. Leczenie najczęściej polega na indywidualnie dobranej diecie oraz probiotykoterapii.

    Opublikowano: 20 listopada, 2018
  • jajko, dieta
    Problemy związane z alergią pokarmową

    Żywienie kobiet w ciąży ma kluczowe znaczenie w rozwoju dziecka, a także wpływa na jego życie dorosłe. Duże znaczenie ma 1000 pierwszych dni, czyli okres od zapłodnienia aż do 3 roku życia dziecka. Wiadomo, że odpowiednia dieta matki, może zapobiec wielu chorobom u jej potomstwa, w tym wystąpieniu alergii pokarmowej.

    Opublikowano: 27 października, 2018