fbpx

Kategorie

  • Post – trochę biochemii, trochę korzyści i moja historia

    Post to nie jest głodówka. Post to dobrowolna rezygnacja z jedzenia i picia (napojów dostarczających energię) ze względów medycznych, duchowych lub politycznych. Benjamin Franklin mówił, że ,,Najlepszy ze wszystkich leków jest odpoczynek i post”.

    Opublikowano: 16 maja, 2019
  • Dieta a trądzik – zacznij od zmiany na talerzu

    Trądzik to jedna z najczęstszych, przewlekłych chorób skóry.

    Opublikowano: 12 maja, 2019
  • Cera trądzikowa- naturalne wsparcie i dieta

    Cera trądzikowa to twoje zmartwienie? Dzisiaj chciałam krótko napisać o tym, co może wspomóc jej prawidłowe funkcjonowanie i wygląd, a wkrótce napiszę o diecie, która poprawia jej stan.

    Opublikowano: 7 maja, 2019
  • Choroby sercowo-naczyniowe – dieta a sen

    Główną przyczyną śmierci na świecie są choroby sercowo-naczyniowe (CVD). Czynniki ryzyka dzielą się na modyfikowane i niemodyfikowalne. Przewagę stanowią te, które zależą od naszego stylu życia m.in. nadmierna masa ciała, brak aktywności fizycznej, palenie tytoniu, stres, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca i dyslipidemia. Pierwszym krokiem, aby ustrzec się przed CVD jest zmiana stylu życia. Korzystna, potwierdzona w […]

    Opublikowano: 18 kwietnia, 2019
  • Zespół policystycznych jajników

    PCOS to choroba związana z zaburzeniami układu hormonalnego u kobiet w wieku reprodukcyjnym. Objawia się zaburzeniami w funkcjonowaniu układu rozrodczego, hormonalnego i metabolizmu. Szacuje się, że choroba dotyka ok. 5-12% kobiet i jest przyczyną niepłodności wynikająca z braku owulacji.

    Opublikowano: 11 kwietnia, 2019
  • kreatyna dieta dietetyka masa
    Co to jest kreatyna? Dla kogo i po co?

    Kreatyna (czyli połączenie trzech aminokwasów: metioniny, glicyny i argininy) jest jednym z najczęściej wybieranych suplementów przez sportowców.

    Opublikowano: 28 lutego, 2019
  • Pączki w tłusty czwartek, ile kalorii, dieta a pączek, dieta a tłusty czwartek
    Pączek na diecie w Tłusty Czwartek

    28 lutego to nie tylko ostatni dzień miesiąca, lecz także Tłusty Czwartek. Chyba każdy wie, że jest to dzień pączków, faworków i wszystkiego co ma lukier, cukier i posypkę. A kto w dzieciństwie nie konkurował z przyjacielem, kto zje więcej pączków? Ja jako dietetyk przyznaję, że brałam w tym udział 🙂

    Opublikowano: 26 lutego, 2019
  • kreatyna, dieta, sport
    L-glutamina – suplement tylko dla sportowców?

    Glutamina jest warunkowo niezbędnym aminokwasem, najobficiej występującym w organizmie ludzkim – 20% występuje w osoczu w postaci wolnej a więcej niż 50% znajduje się w szkielecie ludzkim. Podczas stresu zapotrzebowanie na ten aminokwas wzrasta o 50%.

    Opublikowano: 15 lutego, 2019
  • książka, dieta, sport, recenzja
    Zespół nieszczelnego jelita – Trotter, Cook

    ,,Zespół nieszczelnego jelita” to książka wydana w 2018 roku. Napisana została przez Makoto Trotter – specjalistkę medycyny naturalnej, eksperta w dziedzinie chorób układu pokarmowego oraz przez Dough Cook – dietetyka i dietoterapeutę, specjalistę w zakresie leczenia chorób jelit.

    Opublikowano: 14 lutego, 2019
  • kwasy omega-3, dieta, suplementacja
    Omega-3 – pomoc dla sportowców

    W sporcie niezwykle ważna jest poprawa wydolności, szybka regeneracja, przyśpieszenie metabolizmu, zmniejszenie zmęczenia oraz przyrost masy mięśniowej. Dodatkowo silny układ odpornościowy chroni przed chorobami i infekcjami. Aż 85% sportowców używa co najmniej jednego suplementu jako potencjalną pomoc ergogeniczną. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3 są jednym z takich suplementów, m.in. ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne.

    Opublikowano: 24 stycznia, 2019