-
Post – trochę biochemii, trochę korzyści i moja historia
Post to nie jest głodówka. Post to dobrowolna rezygnacja z jedzenia i picia (napojów dostarczających energię) ze względów medycznych, duchowych lub politycznych. Benjamin Franklin mówił, że ,,Najlepszy ze wszystkich leków jest odpoczynek i post”.
Opublikowano: 16 maja, 2019 -
Dieta a trądzik – zacznij od zmiany na talerzu
Trądzik to jedna z najczęstszych, przewlekłych chorób skóry.
Opublikowano: 12 maja, 2019 -
Cera trądzikowa- naturalne wsparcie i dieta
Cera trądzikowa to twoje zmartwienie? Dzisiaj chciałam krótko napisać o tym, co może wspomóc jej prawidłowe funkcjonowanie i wygląd, a wkrótce napiszę o diecie, która poprawia jej stan.
Opublikowano: 7 maja, 2019 -
Choroby sercowo-naczyniowe – dieta a sen
Główną przyczyną śmierci na świecie są choroby sercowo-naczyniowe (CVD). Czynniki ryzyka dzielą się na modyfikowane i niemodyfikowalne. Przewagę stanowią te, które zależą od naszego stylu życia m.in. nadmierna masa ciała, brak aktywności fizycznej, palenie tytoniu, stres, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca i dyslipidemia. Pierwszym krokiem, aby ustrzec się przed CVD jest zmiana stylu życia. Korzystna, potwierdzona w […]
Opublikowano: 18 kwietnia, 2019 -
Zespół policystycznych jajników
PCOS to choroba związana z zaburzeniami układu hormonalnego u kobiet w wieku reprodukcyjnym. Objawia się zaburzeniami w funkcjonowaniu układu rozrodczego, hormonalnego i metabolizmu. Szacuje się, że choroba dotyka ok. 5-12% kobiet i jest przyczyną niepłodności wynikająca z braku owulacji.
Opublikowano: 11 kwietnia, 2019 -
Co to jest kreatyna? Dla kogo i po co?
Kreatyna (czyli połączenie trzech aminokwasów: metioniny, glicyny i argininy) jest jednym z najczęściej wybieranych suplementów przez sportowców.
Opublikowano: 28 lutego, 2019 -
Pączek na diecie w Tłusty Czwartek
28 lutego to nie tylko ostatni dzień miesiąca, lecz także Tłusty Czwartek. Chyba każdy wie, że jest to dzień pączków, faworków i wszystkiego co ma lukier, cukier i posypkę. A kto w dzieciństwie nie konkurował z przyjacielem, kto zje więcej pączków? Ja jako dietetyk przyznaję, że brałam w tym udział 🙂
Opublikowano: 26 lutego, 2019 -
L-glutamina – suplement tylko dla sportowców?
Glutamina jest warunkowo niezbędnym aminokwasem, najobficiej występującym w organizmie ludzkim – 20% występuje w osoczu w postaci wolnej a więcej niż 50% znajduje się w szkielecie ludzkim. Podczas stresu zapotrzebowanie na ten aminokwas wzrasta o 50%.
Opublikowano: 15 lutego, 2019 -
Zespół nieszczelnego jelita – Trotter, Cook
,,Zespół nieszczelnego jelita” to książka wydana w 2018 roku. Napisana została przez Makoto Trotter – specjalistkę medycyny naturalnej, eksperta w dziedzinie chorób układu pokarmowego oraz przez Dough Cook – dietetyka i dietoterapeutę, specjalistę w zakresie leczenia chorób jelit.
Opublikowano: 14 lutego, 2019 -
Omega-3 – pomoc dla sportowców
W sporcie niezwykle ważna jest poprawa wydolności, szybka regeneracja, przyśpieszenie metabolizmu, zmniejszenie zmęczenia oraz przyrost masy mięśniowej. Dodatkowo silny układ odpornościowy chroni przed chorobami i infekcjami. Aż 85% sportowców używa co najmniej jednego suplementu jako potencjalną pomoc ergogeniczną. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3 są jednym z takich suplementów, m.in. ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne.
Opublikowano: 24 stycznia, 2019